Betere zorg door goede informatie
Goede, veilige en snelle zorg – dat willen we allemaal als we het nodig hebben. Of we nu chronisch ziek zijn, of na een ongelukje op de huisartsenpost komen. Die zorg begint met informatie. Informatie over onze gezondheid op dat moment.
Want dat kunnen niet alle zorgaanbieders weten. Gelukkig kunnen zij belangrijke gegevens over onze gezondheid delen met elkaar via het Landelijk Schakelpunt. Maar alleen als u daar toestemming voor heeft gegeven. En alleen als dit nodig is. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Ook kunt u bepaalde informatie in uw dossier laten afschermen.
Ook als u géén toestemming hiervoor geeft, is het belangrijk dit kenbaar te maken, dit voorkomt dat we het u blijven vragen. U kunt uw keuze kenbaar maken bij de assistente door middel van het invullen van een formulier dat u op de praktijk kunt vragen, of op onze website kunt downloaden.
Op volgjezorg.nl (de opvolger van ikgeeftoestemming.nl) vindt u uitgebreid uitleg. Hier kunt u eveneens online uw toestemming geven voor de uitwisseling van (delen van) uw medische gegevens, maar ook volgen wat er met uw medische gegevens gebeurt. Welke soorten gegevens zijn er met uw toestemming gedeeld? Door wie zijn ze bekeken? En wanneer? Zo weet u altijd wat er met uw medische gegevens gebeurt.
Welke gegevens worden gedeeld?
Zorgverleners die aangesloten zijn op het LSP kunnen uw persoonlijke gegevens zien zoals uw naam, adres, geboortedatum, leeftijd en geslacht. Daarnaast kunnen zij zien welke medicijnen u gebruikt en een samenvatting van uw huisartsendossier. (Uw huidige gezondheidsproblemen, bekende allergieën, informatie over de laatste contacten met u en bijzonderheden die belangrijk zijn voor een waarnemende huisarts zoals medische gebeurtenissen in het verleden.)
Hoe werkt het: Het LSP (Landelijk SchakelPunt)
Het LSP zorgt voor snelle en betrouwbare elektronische uitwisseling van medische gegevens. Zorgverleners, zoals een huisarts of apotheek, kunnen hun computersysteem aansluiten op het beveiligde netwerk van het LSP. In het netwerk staat alleen uw BSN en welke huisarts en/of apotheek gegevens over u beschikbaar hebben. Uw medische gegevens worden dus niet opgeslagen in het netwerk, ze blijven in de computer van uw eigen huisarts en apotheek.
Als u daarvoor toestemming heeft gegeven, dan geeft uw huisarts en/of apotheek door aan het LSP dat er gegevens over u beschikbaar zijn. Andere zorgverleners kunnen dan uw actuele medische gegevens opvragen. Dat mag alleen als het nodig is voor uw behandeling. Op dit moment kunnen huisartsen, waarnemend huisartsen (huisartsenposten), apothekers, ziekenhuisapothekers en medisch specialisten gebruikmaken van het LSP.
Veilig?
Het LSP voldoet aan strenge beveiligingseisen. Alleen huisartsen, huisartsenposten, apotheken en ziekenhuizen die voldoen aan deze eisen, kunnen aansluiten op het LSP. Iedere zorgverlener identificeert zich met een persoonlijke pas op naam en een unieke pincode. Op zowel het LSP als alle acties die hierin plaatsvinden, is nauwlettend toezicht. Er wordt vastgelegd welke gegevens zijn opgevraagd en door wie om te kunnen controleren of zorgverleners rechtmatig gegevens hebben opgevraagd. Als zij daartoe niet gerechtigd blijken te zijn, is het aan de toezichthouders College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) of de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) om daartegen op te treden.
Het LSP is niet hetzelfde als het landelijk EPD
Toen de Eerste Kamer het wetsvoorstel EPD verwierp, hebben de VZVZ (en daarmee de koepelorganisaties van huisartsen, apotheken en ziekenhuizen) en de patiënten federatie NPCF gewerkt aan een doorstart. Hierbij zijn de bezwaren tegen het systeem meegenomen. Dat leidde onder meer tot de volgende aanpassingen:
- De toestemming voor het beschikbaar stellen van medische gegevens verloopt niet meer automatisch. Patiënten moeten deze toestemming zelf geven (ook wel ‘opt-in’ genoemd).
- Patiënten kunnen nagaan wie hun gegevens hebben opgevraagd. Dat kan nu door het invullen van een formulier. Vanaf medio juli kan dit ook direct online.
- Vanaf april 2013 wisselen zorgverleners die gebruik maken van het LSP niet meer landelijk maar regionaal gegevens uit. In de praktijk betekent dit, dat huisartsenposten gegevens uitwisselen met de huisartsen in de regio. En dat apotheken gegevens kunnen uitwisselen met andere apotheken, ziekenhuizen en huisartsenposten in de omgeving. Voor ziekenhuizen is met het oog op patiëntveiligheid een uitzondering gemaakt. Zij hebben patiënten uit meerdere regio’s en kunnen daarom met meerdere regio’s gegevens uitwisselen.
Formulier om toestemming te geven of juist te weigeren
Aanvullende informatie: brochure